430. Summering 2016

Ännu ett år och nu är 2016 inte mer än minnen. 
 
2016 var ett år jag påbörjade med förväntningar och förhoppningar. Året började med kaos och det är väl lite ett ord som också beskriver året väldigt bra. Jag har varit otroligt lycklig under vissa perioder men också otroligt ledsen under andra. Utan att tveka kan jag tyvärr säga att jag gråtit mig till sömns fler gånger än vad det finns fingrar på mina båda händer. 2016 var det året som blev otroligt känslosamt och jag upplevde mycket jag aldrig varit med om innan men också ett år som gjort det klarare för mig vad jag vill och hur jag vill leva mitt liv. 
 
Saker som hände 2016: Spenderade en hel del i Halmstad, arbetade med psykisk ohälsa som fotoprojekt som jag tror upplyste en del okunniga om det, skrev krönikor som tex. denna och som blev väldigt uppskattade. Jag började och avslutade en praktiska delen av mitt gymnasiearbete, insåg vad jag ville inrikta mig på inom fotografering. Jobbade på Gekås samt blev anställd som fotograf på Vagabond. Stressade och jobbade för mycket. Skrattade tills magen gjorde ont, grät till tårarna var slut. Kände en del, försökte komma över det, kände mer. 
 
2016 i bilder:
 
 
Året började och jag fotograferade regelbundet. Självporträtt, personporträtt (Yrke), macro samt en reklambild till en uppgift i skolan. En annan uppgift var att skildra frihet i en bild, jag ville skildra yttrandefrihet och nedre mitten bilden blev resultatet. 
 
 
Jag avslutade mitt avslutningsprojekt i kursen Foto 3 som handlade om psykisk ohälsa. Det ni ser är två av 5 personers porträtt. En seriös bild, en med glädje samt en närbild. Det för att skildra allvaret men att det också finns andra sidor av psykisk ohälsa, att det både finns bra och dåliga dagar alternativt en version av sig själv man visar utåt men en annan man känner på insidan. I April hade vi en utställning på detta och många påpekade hur viktigt mitt arbete var samt att jag hade fått dem att förstå vad psykisk ohälsa är med hjälp av mina informerande lappar bredvid porträtten. 
 
 
 
Våren kom och jag var ute och fotograferade. 
 
 
Precis som varje år gjorde jag en "30 day challenge" där jag i 30 dagar fotograferar ett självporträtt per dag. Detta var något som var väldigt lägligt för mitt mående då det fick mig att tänka på lite annat än det som pågick just då. 
 
 
Fotografier under Maj. Klassresa till Borås djurpark, omoraliskt men roligt att se djur och testa att fotografera dem. Se flera här. Under lektioner fotograferade vi varandra och jag fotograferade Emilia, en uppgift som senare blev en inspiration till mitt gymnasiearbete. Min bror skulle ta studenten och jag ville gå ut för lite porträtt. 
 
 
Bal och student skedde och bara en vecka senare fotograferade jag mitt första bröllop. 
 
 
Blandat från året Januari till Juli. Jag gick på bio och såg Suffragette, en film om hur feminismen tog start som en militant rörelse ledd av kvinnor i England, kallade Suffragetter. Firade bästa vän som fyllde 18, spenderade tid med dem genom att gå ut och gå för att bara prata. Åkte till Båstad för att se Hov1 under Summer On (slutade med att jag och Elin missade dem med 15 sekunder). Spenderade tid i Halmstad. Hade "photoshoot" men vårt squad i skolan. Upplevde lycka och olycka. Grät av glädje men också av sorg. Upplevde den värsta ångesten jag varit med om och hann inte ens öppna ögonen när jag vaknade innan jag grät. 
 
 
 
Året fortsatte och att fotografera fanns inte alls alternativt inte mycket. Det enda fotande jag inprincip gjort under sista halvåret var ett andra bröllop och gymnasiearbetet (som förblir hemligt tills vidare). Jag gav Joel en resa till London som vi gjorde under hösten, då flög jag dessutom för första gången. Blev ambassadör för min skola och deltog därför på gymnasiemässan. Fortsatte med "photoshoots". Åkte till Båstad för att påbörja mitt gymnasiearbete med Adela, där lärde vi känna varandra bättre och det blev helt klart en av de finaste dagarna sommaren 2016. Åkte även till Karlskrona för första gången.
 
Sista halvan av 2016 var helt okej. Dessvärre har hela 2016 bestått av stress och arbete vilket gör att jag faktiskt inte riktigt kommer ihåg detta året. Kan inte säga vad det bästa var under 2016 förutom att jag valde att  priortera min psykiska hälsa, dessvärre resulterade det i att jag tyvärr glidit ifrån många av mina vänner. En av de bästa dagarna spenderades i Halmstad ätandes jordgubbar vid Nissan. Det sämsta med 2016 har varit stress, ångest och alla gånger jag gått itu och gråtit tills tårarna var slut. 
 
 
 
Adela

finaste du <3

Svar: <3
Moa Andreasson


Kom ihåg mig?