443. Viktiga kvinnor som skapat historia

Idag är det internationella kvinnodagen. Dagen då vi ska belysa kvinnorsrättigheter och feministiska frågor som handlar om sexism, normer osv.

 

Om man inte själv tar reda på det skulle man kunna tro att kvinnorna knappt har existerat. Hur många kvinnor har du läst om i under historia lektionerna under din skolgång? Det är nästan som om de inte fanns, eller inte hade någon mer betydelse än att föda barn. Så är det inte. Har du hört om en riktigt Robin Hood? Om den första transpersonen som berättade sin historia eller om den afrikanska drottningen som idag symboliserar självständighet? Nej, skulle inte tro det. För kvinnor ligger ständigt i skuggan bredvid alla mäktiga män.

 

Idag vill jag hylla de kvinnor som hjälpt oss samt kommande generationer till det bättre. Jag presenterar för er, 5 personer som skapat historia och revolutionerat.

 

1.Harriet Tubman

 

Hon flydde från slaveriet i Nordamerikas sydstater och återvände för att rädda andra. Hon organiserade ”underground railroad” och lyckades rädda hundratals slavar trots att hon var jagad och efterlyst. Förutom det var hon väldigt engagerad i frågan angående kvinnors rättigheter och förläste i olika delar av USA.

 

Källa: L. Gålmark Vadå Feminist 2005 och här

 

2. Nzinga

Hon var en regerande afrikansk drottning som ledde sina egna trupper och som personligen deltog i krig. När hon 1624 blev Angolas drottning gav hon ledarpositionerna i landet till kvinnor. Nzinga, även kallad Anna Nzinga är en symbol för självständighet i Angola.

 

Källa: L. Gålmark Vadå Feminist 2005

 

3. Phoolan Devi

 

Känd som Indiens Robin Hood. Hon föddes fattig och giftes bort av sin pappa till en man hon tvingades gifta sig med. Efter hon blivit slagen av sin man och tagit sig därifrån samt våldtagits flera gånger fick hon nog och inledde sin kriminella karriär. Hon sköt ihjäl de männen som plågat henne och blev ledare för ett rövarband. De stal från de rika och gav till de fattiga, precis som i Robin Hood. Hon blev år 1997 nominerad till Nobel Fredspris.

 

Källa: L. Gålmark Vadå Feminist 2005 

 

4. Earl Lind

 

Hen var den första transpersonen som gav ut en självbiografi. 1918 kom den med namnet ”The Autobiography of an Androgyne” där hon beskrev sig som ”androgyn” eftersom begreppet transperson ännu inte fanns. Hen är någon som skapade vägen för många kommande generationer. Läs mer här

 

Källa

 

5. Suffragetterna

 

Den första vågen av feminister, även kallat Suffragetterna var en militant rörelse ledd av kvinnor. De lät sig aldrig tystas och tvingades ta till drastiska metoder som idag skulle gjort att dem skulle kallas terrorister. Suffragetter hoppade framför kungens häst, brände ner politikers hus, hungerstrejkade och bombade. Allt i deras makt för att kvinnorna skulle sluta betraktas som objekt och få rösträtt. Deras handlingar gav 1918 fick kvinnorna i England rösträtt och 1920 i USA.

 

Se även filmen, skapad utifrån verkliga händelser. Mer om den här

 

Källa

 

6. Malala Yousafzai

 

Hon blev den yngsta att ta emot Nobel Fredpris efter sitt arbete och sin memoar ”I Am Malala”. Hon är bloggare och aktivist för kvinnor och barns utbildningsrättigheter och slutade inte stå för sina ord trots mordförsök av talibaner. Malala åker världen runt och föreläser för att alla kvinnor och barn ska ha rätt till utbildning.

 

Läs mer här


Kom ihåg mig?