386. Tandläkare

Canon EOS 600D + EFS 18-55mm
 
Härom veckan fick jag ett litet uppdrag att fotografera porträtt samt gruppbild på en tandläkar-klinik. Det ska nämnligt komma en ny tandläkare och ägare och då skulle dessa användas till hemsidan.

385. Studentfest III 70/80/90-tal

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 600D + EFS 18-55mm
 

384. Studentfest III 70/80/90-tal

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 600D + EFS 18-55mm

383. Studentfest III 70/80/90-tal

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 600D + EFS 18-55mm

382. Studentfest III 70/80/90-tal

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Canon EOS 600D + EFS 18-55mm 
 
150 dagar kvar till student och då var det dags för en studentfest, denna med temat 70-90 tal vilket var sjukt intressant. Började med att inget folk var där och då undrar man vad som gick fel, vid 23 snåret kom nästan alla och det blev packat, litterly. 
 

381. Selportraits in the snow

 
 
 Canon EOS 600D + EF 50mm f.1,8 
 
 

380. Argumenterande text angående feminism

(Till dig som ska läsa detta: Här har du mitt 18 minuter långa svenska argumenterande tal, varsågod. Hata inte mig, hata världen. Hata det som finns och det som är, gör något istället för att hålla i förtryck och ideal. Om du trots denna text inte är övertygad att feminism är jämställhet och att vi lever i en ojämn värld, kommentera, jag är säker att jag eller någon annan kan förklara för dig att du har fel, för det har du.)

(PS: Edit: Hata mig, gör det, hata världen, gör det. Du vet jag har rätt, du vill bara inte riktigt erkänna dig ha fel:DS)

 

Idag ska jag prata om feminism, målet är att ni också, precis som jag, kommer vara feminister. Ni kanske inte är det nu, men jag vill i alla fall ändra den sned vridna synen många har angående feminism.

 

Feminism är för alla, och inkluderar kvinnor, rasifierade, homosexuella, bisexuella, transpersoner, queerpersoner och icke binära. Feminism är inte manshat utan en reaktion. Feminism existerar för att vi inte är lika privilegade som den vita heterosexuella mannen, men det betyder inte att ni inte gynnas av jämställdhet. Feminism är alltså inte bara för mig som kvinna eller för min homosexuella bror, det är för mänskligheten. Jag är feminist, jag är för jämställdhet, det hoppas jag ni också är.

 

 

Enligt Sifoundersökningen som publicerade av Ekot i Sveriges radio ser sig 47% sig själva som feminister. Enligt 72% är frågan om jämställdhet mycket viktig i samband med politiska val. Dock ökar inte siffran som kallar sig feminister inom alla åldersgrupper. I gruppen män 15-29 år så kallar sig endast 1 av 4 feminist. Många påstår att det är extremt och endast påpekar negativa saker angående män. Många är lika rädda för att kallas feminist som rasist, nazist och homofob, men vad är det egentligen man är rädd för? Att vi ska leva i ett jämställt samhälle? Att bli stämplad som manshatare?   Att vi ska leva i ett matriarkat? Varför är man rädd att stå upp för mänskligs rättigheter?

 

Vissa påpekar att vi redan lever jämställt och att vi har det bra, men det är inte riktigt så. Det finns mer än bara den platsen vi lever på. I Sverige, alltså i den västerlänska kulturen är vi på god väg men fortfarande har vi inte nått det slutresultat som vi alla strävar efter.

 

Det finns många länder där det lider stor brist på jämställdhet och det är främst i utvecklingsländer där fattigdomen är stor. Där handlar problemen klart och tydligt om barnäktenskap, våld mot kvinnor, diskriminering, utbildning och barna- och mödradödlighet.  Ett stort problem är att kvinnor inte får ta plats på arbetsmarknaden och att idealen samt fördomar säger att kvinnan ska vara hemma, ta hand om familjen och laga mat. Detta ideal har suddats ut lite i den västerländska kulturen, men fortfarande är det ett stort problem i övriga delar av världen.

 

Ja vi har det kanske bra, men det kunde varit bättre, eller hur?

 

 

Något man ofta frågar sig själv, är alla män lika? Är alla våldsamma? Svar nej, men;

 

 

Trots att vi bor i Sverige, som är ett av världens mest jämställda land, som har jämställdhetslag och diskrimineringslag samt en relativt bra ekonomi så fattades det 2013, 1170 lagföringsbeslut gällande sexualbrott. Samma år var 98% av de misstänka män. Detta är det Brå som säger, Brå är ett brottsförebyggande råd som då är en myndighet som verkar för att brottligheten ska minska samt tryggheten ska öka i samhället.

 

De säger dessutom att 15% av de sexualbrotten som sker, sker i offrets eller gärningspersonens hem. Så det är alltså inte en sjuk jävel som springer Sverige runt på någon våldtäkts turné, det är alltså män utan mentala problem, män som du och jag ser på stan och som likaväl kan gå här på skolan, varje dag. Det är alltså generellt män som våldtar och som misshandlar och om du inte kan generalistera kan du inte se strukturer, och om du blundar för det, kan du inte heller se de samhällsproblemen som vi levt med och som vi också lever med.

 

Män i stort sätt, män i grupp är förtryckare. Jag hatar män i grupp, men det betyder inte att jag hatar dig och din kompis när ni umgås, det innebär att jag hatar män som förtrycker, som till exempel lägger en sexistisk kommentar och som sedan skrattar åt det. Det betyder inte att jag ser en grupp män i stan och omedelbart hatar dem, jag menar att jag hatar dem som håller i förtrycken. Som objekterar kvinnan, som om vi vore inget.

 

 

Här har vi ett citat som är skrivet av en tjej som heter Louise Winblad, och det lyder såhär:

 

 

Om jag möter dig, du man som inte är en våldtäktsman, som inte tänker kränka mig eller döda mig eller på annat sätt ta tillfället i akt för att du möter en ensam tjej, så är jag ledsen att du blir offer för min rädsla, att jag dömer dig där och då. Att jag har telefonen redo att ringa hem och nyckelknippan i knuten näve. Jag är ledsen att jag misstänkliggör dig bara för att du råkar vara man och ute och gå på samma ställe som jag, men jag har tyvärr inte råd att chansa.

 

 

Och visst är det ganska sjukt, att varje tjej någon gång känt exakt så, att varje tjej någon gång varit i den situationen och tänkt samma tanke och att varje tjej någon gång varit rädda, bara för att vara sig själv.

 

Detta är dock lite paradoxalt, för män kan ju också känna såhär, känna sig rädda och osäkra.

 

Att män våldtas är vanligare än man tror, men att män faktiskt kan våldtas är så oerhört tabubelagt att ingen pratar om det. Till akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm söker sig mellan 600 och 700 kvinnor varje år. Enligt Brottsförebygganderådets statistik anmäldes förra året runt 370 våldtäkter på män och pojkar, men i bedömningen tror man också att det finns ett mörkertal, alltså att ytterst få faktiskt anmäler och att det resulterar i att vi inte riktigt vet hur många män och pojkar som faktiskt utsätts.

 

Förra året gjorde RFSU, alltså Riksförbundet för sexuell upplysning en rundringning där de uppgav sig vara en våldtagen man. Det visade sig att i många landsting rådde det en osäkerhet om vart en våldtagen man kunde få akut hjälp, samt hur en undersökning skulle gå till.

 

Nu har man öppnat en akutmottagning på Södersjukhuset i Stockholm även för män och pojkar, man räknar då med att det kommer in ett par män i månaden. Överläkaren Lotti Helström som jobbar där tycker att det är en fråga om rättvisa samt att männen borde få ett bättre omhändertagande än vad de hittills fått eftersom männens hälsa, både psykiskt och fysiskt påverkas mer än kvinnors.

 

Visst är det ganska sjukt att männens problem blir tabubelagda på grund av machokulturen? Feminism gynnar alltså även männen, då feminism arbetar mot machokulturens normer. Machokulturen är ett skevt ideal som innebär att killar inte ska visa känslor och inte heller prata om det. Det uppmuntrar våld och nedvärderar allt som anses feminint. 

 

Idag är samhället så pass präglat av machokulturen att killar känner sig instängda och det resulterar i mer självmord bland män än kvinnor. Under 2013 tog 1606 människor sitt liv och av dessa var 1107 män och 499 kvinnor. Det är ingen tillfällighet för självmord är ett stort folkhälsoproblem särskilt bland unga män. 2010 var självmord bland män mellan 15-55 år den största dödsorsaken och det låg på 30,1%. En tredjedel av de män som dog 2010 valde alltså att ta sitt liv och det var fler som gjorde det än som dog av fysiska problem eller olyckor.

 

Något jag ofta får höra är att alla feminister är extrimister, men så är det inte riktigt. Från en första början kommer feminism från suffragetterna som var terrorister, det var en extrem rörelse då, men idag är det inte så extremt, det är bara behövligt. Det finns ingen ideologi som inte har extrimister, för extrimister finns från alla håll och kanter, oavsett om det gäller höger eller vänster, liberalism eller socialism. Det är ju inte så konstigt att det finns feministiska extrimister, men långt ifrån alla är det.

 

För dig som tror att alla är extrimister: Feminism är för alla, som om din feminism bygger på att trycka när män och att dem till slut inte ska ha någon som helst rätt i samhället, då är du inte feminist. Du är feminist om du tror på alla lika värde och att alla ska ha samma möjligheter. Alla är inte extrimister, det hoppas jag ni förstår, men att pointera kvinnoförtrycket och att erkänna samhällets problem, det är inte fel.

 

Något annat jag också hör ofta är att feminism är manshat men så är det inte. Feminism är en reaktion på det förtryck feminismen inkluderar har gått och fortfarande går igenom. Det som många tolkar som manshat är en omvändbild på de fördomar som tex. tjejer har emot sig och det är något många feminister använder för att provocera.

 

När någon säger; män borde stanna i garaget, män måste ha kött på benen, inte smala men inte heller tjocka. Män ska ha muskler osv osv

 

Då kallas man för sexist, för man inte tänker på männens känslor. Men egentligen är det ju bara så, att de som säger så, har vänt på bilden av det man får höra, redan som ung tjej.

 

Som Zara Larsson sa: För mig är manshat en förkortning för hatet mot patriarkatet och machokulturen, och det är precis vad det är.

 

·         Det är ett hat som den struktur samhället blivit uppbyggt på

·         Ett hat mot den prestation män och unga killar har på sig, som uppmuntrar till våld och som förnedrar feminina handlingar

·         Det är ett hat som det som resulterar i att fler män tar självmord än kvinnor

·         Det är ett hat mot att en grupp av människor, är mer privilegade än vissa andra

 

Det borde inte spela roll vilket kön eller icke kön du definierar dig som, vilket hudfärg du har eller vilken sexuell läggning för hur dina förutsättningar i livet ser ut. Kvinnohat föder manshat, men manshat är inget samhällsproblem och det dödar ingen, manshat är en reaktion men det är absolut inget hat mot könet eller dig som man som person utan det är endast ett hat mot alla normer som samhället är präglat på.

 

Sammanfattningsvis vill jag säga att jag hoppas ni förstår lite bättre, att feminism är för alla och att det gynnar alla. Att genom att inte vara feminist, hjälper du patriarkatet samt machokulturen och du hjälper rasism och homofobi. Öppna ögonen och stå upp för människors rätt, stå inte tyst när någon kränker eller förtrycker, stå upp och säg till.

 

Jämställdhet är en perfekt balans och kan inte tippa över, feminism är jämställdhet och det skadar ingen. Feminism är humanism och inte manshat, feminism är för dig och för mig. Jag är feminist, visst är du det med? 

 

(Citat av: Louise Winblad samt några lånade ord och fraser av Zara Larsson)

379. Om jag ska vara ärlig nu

 Canon EOS 600D + EF 50mm f.1,8 
 
 
Att inte vara aktiv har sina nackdelar, massa fina kommenterar och blogg.se som publicerade mitt inlägg är något dock som verkligen motiverar mig att komma igång
 
 
Om jag ska vara ärlig mot mig själv tror jag att jag vet vad jag ska
Planen lyder såhär: bloggen ska inte endast vara foto utan även skrift
Jag vill vara mer personlig, tydlig och rakt fram
Vill visa vart jag står men att jag står stadigt på mina ben
Det är inget löfte, men det är en idé
Kom igen nu Moa, 
du kan, du kan, du kan 

378. Fade out

 Canon EOS 600D + EF 50mm f.1,8 
 
Jag är tillbaka
 
Jag antar jag hade lite rätt, i att något måste falla bort för att något ska komma tillbaka. 

377. Brev till 2017

Till Moa 2017

Först och främst hej, vem du råkar vara vid denna punkt

Med förhoppningar kommer sällan framgång, oftast blir man endast besviken som jag försöker nu säga till dig att tänka lite. Detta brev kommer upp samma dag det skrivs men också ett år efter, tänk lite nu.

När det gäller dig själv , vem du är och vart du vill så ta det lugnt. Förändringar sker, händelser sker som skapar den du kommer vara. Målet har alltid varit att vara den bästa versionen av dig själv du kan vara, sträva efter det istället för speciella mål. Att såra folk påvägen är ingenting jag eller du vill men ibland kan fallet bli så i alla fall.

En fråga: Kärlek?

Är det fortfarande samma sak? Att relationer inte håller eller har någon övertalat dig att ge det ett försök? Är det rätt person?

I dagsläget handlar det mycket om principer och muren som du byggt. Principen om att personen som står i vägen för din dröm står svag och oavsett vem det är på andra sidan ska du aldrig vika din röst och din plan. Muren du byggt upp för att inte släppa in någon, trots att det står någon och knackar på. Du vill släppa in men efter andra brytna löften känns det inte värt att ens ta chansen om att någon kanske en dag river den mur du kämpat så för att bygga upp.

Jag hoppas dörren öppnas men på samma gång, håll den stängd.

När det gäller vänskap så är det samma sak som gäller som alltid; den som glömmer dig, glömmer du. Akta dig för de som inte respekterar dig och de som inte bryr sig om din närvaro. Skit i dem som snackar skit och håll kvar i dem som vill dig väl, som håller sin rygg och som hjälper dig när du faller.

Om vi ska ens nämna fotograferingen i detta brev så finns det inga krav, jag hoppas i dagsläget att du i alla fall försöker och arbetar dig upp igen. Att egna längre projekt är igång istället för engångs fotograferingar.

Det jag egentligen vill säga med detta är att jag hoppas du är okej, att du står på stadiga ben och att din vilja leder dig dit du vill vara. Ha det bra!