407. Skildra en kvinnas kropp

 
Canon EOS 5Ds + EF24-105mm f/4L IS USM
 
Något jag funderar på under en tid nu är hur man skildrar en kvinna vs en man på bild. Hur män framställs mäktiga och upptagna medan kvinnor skildras passivt och även sexigt. Jag funderar på hur många fotar underifrån för att få modeller att se längre och smalare ut, varför? För att det är accepterat? För att vara kort eller tjock vore fel? 
 
Bilden ni ser ovan är en av de bilder jag gillar väldigt mycket från fotograferingarna med Alma och Julia. Men vinkeln är inte accepterad, något som många reagerar över och säger: oj kanske skulle fotat från sidan istället?. Jag tänkte inte ens på felet med vinkeln förrän jag fick en reaktion från andra. Skulle det varit en man på bild skulle väl ingen reagera? Eller? 
 
Allt jag försöker komma fram till är att betraktaren tolkar olika saker på olika vis, MEN någon gång måste vi komma ifrån det normativa och skilja oss från det samhället anser är okej. Mitt mål har sedan barnsben varit att förändra något, världen, normer, allt. Som fotograf tänker jag ändra saker och ting, för det är dags för förändring, eller åtminstone lite variation. 
 

446. Cap on

 
 
Canon EOS 5Ds + EF24-105mm f/4L IS USM
 
Börjar äntligen komma lite i fas med att redigera de bilder jag har. Senast igår redigerade jag det sista (?) från fotografering med Alma och Julia. Kanske händer att jag hittar fler favoriter. Gymnasiearbetet börjar bli klart men jag drar ut lite på att publicera bilderna haha. Snart kommer ni se allt och jag hoppas verkligen responsen kommer vara bra. 

445. Alma in cornfield

 
 
 
 
Canon EOS 5Ds + EF24-105mm f/4L IS USM
 
I fredags skickade jag in mina bilder som skapats till mitt gymnasiearbete. Äntligen ska jag få mitt examensarbete klart och äntligen ska jag få visa er de bilder jag så länge väntat med att publicera. Jag tänker att jag tar det stegvis, lite i taget. De bilder som publicerats med Wilma samt Adela är från fotograferingar till gymnasiearbetet (även dessa) men som inte fick vara med i själva inlämningen. Jag har foton ifrån Alma och Julia samt foton från en fotografering med Sarah, Evelina och Sofia att visa men som sagt; stegvis. 
 
Ett måste detta året är definitivt att fota i majsfält igen, sjukt rolig och intressant miljö. Som vanligt publiceras bilder på min instagram, ibland även före bloggen, tryck här för att komma dit. 
 
 

444. Trender just nu

Inlägget innehåller reklamlänkar
 
 1. Svart stövel // 2. Sandaletter // 3. Bomber  // 4. Off shoulder- volang topp // 5.Skjorta //  6. Blå skjorta // 7 Plisserade byxor // 8 Sneaker
 
1. Topp med volanger // 2. T-shirt med blommor // 3. Adidas tröja // 4. Rosa sneakers
 
 
Volanger, blommor, sportigt, sneakers, plisserat, rosa (!) toner, den blåvit randiga skjortan, ja ni förstår. Vårens trender är tydliga i affärerna. Patches på byxor, skor och toppar. Volanger på allt och smutsiga pasteller. Vårens färg är definitivt rosa och något alla bör ha våren 2017 är ett par sneakers i rosa toner. Standard plagg blir en blåvita randiga skjortan som tidslöst hänger kvar och att mixa stil med sport är rekomendationerna. 
 
Jag är väldigt taggad på våren nu, det är så sjukt härligt att det är ljust redan klockan sju när jag åker till skolan och vill inget annat än att rensa garderoben för att investera i en helt ny. Våren är definitivt min favorit årstid, vilken är er?

443. Viktiga kvinnor som skapat historia

Idag är det internationella kvinnodagen. Dagen då vi ska belysa kvinnorsrättigheter och feministiska frågor som handlar om sexism, normer osv.

 

Om man inte själv tar reda på det skulle man kunna tro att kvinnorna knappt har existerat. Hur många kvinnor har du läst om i under historia lektionerna under din skolgång? Det är nästan som om de inte fanns, eller inte hade någon mer betydelse än att föda barn. Så är det inte. Har du hört om en riktigt Robin Hood? Om den första transpersonen som berättade sin historia eller om den afrikanska drottningen som idag symboliserar självständighet? Nej, skulle inte tro det. För kvinnor ligger ständigt i skuggan bredvid alla mäktiga män.

 

Idag vill jag hylla de kvinnor som hjälpt oss samt kommande generationer till det bättre. Jag presenterar för er, 5 personer som skapat historia och revolutionerat.

 

1.Harriet Tubman

 

Hon flydde från slaveriet i Nordamerikas sydstater och återvände för att rädda andra. Hon organiserade ”underground railroad” och lyckades rädda hundratals slavar trots att hon var jagad och efterlyst. Förutom det var hon väldigt engagerad i frågan angående kvinnors rättigheter och förläste i olika delar av USA.

 

Källa: L. Gålmark Vadå Feminist 2005 och här

 

2. Nzinga

Hon var en regerande afrikansk drottning som ledde sina egna trupper och som personligen deltog i krig. När hon 1624 blev Angolas drottning gav hon ledarpositionerna i landet till kvinnor. Nzinga, även kallad Anna Nzinga är en symbol för självständighet i Angola.

 

Källa: L. Gålmark Vadå Feminist 2005

 

3. Phoolan Devi

 

Känd som Indiens Robin Hood. Hon föddes fattig och giftes bort av sin pappa till en man hon tvingades gifta sig med. Efter hon blivit slagen av sin man och tagit sig därifrån samt våldtagits flera gånger fick hon nog och inledde sin kriminella karriär. Hon sköt ihjäl de männen som plågat henne och blev ledare för ett rövarband. De stal från de rika och gav till de fattiga, precis som i Robin Hood. Hon blev år 1997 nominerad till Nobel Fredspris.

 

Källa: L. Gålmark Vadå Feminist 2005 

 

4. Earl Lind

 

Hen var den första transpersonen som gav ut en självbiografi. 1918 kom den med namnet ”The Autobiography of an Androgyne” där hon beskrev sig som ”androgyn” eftersom begreppet transperson ännu inte fanns. Hen är någon som skapade vägen för många kommande generationer. Läs mer här

 

Källa

 

5. Suffragetterna

 

Den första vågen av feminister, även kallat Suffragetterna var en militant rörelse ledd av kvinnor. De lät sig aldrig tystas och tvingades ta till drastiska metoder som idag skulle gjort att dem skulle kallas terrorister. Suffragetter hoppade framför kungens häst, brände ner politikers hus, hungerstrejkade och bombade. Allt i deras makt för att kvinnorna skulle sluta betraktas som objekt och få rösträtt. Deras handlingar gav 1918 fick kvinnorna i England rösträtt och 1920 i USA.

 

Se även filmen, skapad utifrån verkliga händelser. Mer om den här

 

Källa

 

6. Malala Yousafzai

 

Hon blev den yngsta att ta emot Nobel Fredpris efter sitt arbete och sin memoar ”I Am Malala”. Hon är bloggare och aktivist för kvinnor och barns utbildningsrättigheter och slutade inte stå för sina ord trots mordförsök av talibaner. Malala åker världen runt och föreläser för att alla kvinnor och barn ska ha rätt till utbildning.

 

Läs mer här